LEASE

Fiets van de zaak

Staat uw nieuwe fiets van de zaak bij Elan Bikes Support? Reken maar! Met ingang van 1 januari 2020 is het eenvoudiger om op een e-bike van de zaak te fietsen. De leasefiets heeft dezelfde voordelen als de leaseauto, maar is gezonder, groener en ook nog eens een stuk goedkoper!


Een fiets van de zaak kost u als werknemer vanaf 1 januari 2020 slechts een vast bedrag van een paar euro per maand. Dankzij nieuwe belastingwetgeving is het voor uw werkgever bovendien extra aantrekkelijk om eens te kijken naar een fietsleaseplan voor werknemers.

Een kwaliteitsproduct voor een mooie prijs

Via de regeling kunt u allerlei soorten fietsen aanschaffen. Een stadsfiets of mountainbike, maar ook een bakfiets of e-bike. Wat u betaalt aan bijtelling hangt af van uw jaarsalaris en de prijs van de fiets. Hieronder een rekenvoorbeeld, bij een fiets rond de € 3.000, - of € 4.000, -. Kunt u uitgaan van een maandelijks bedrag tussen de € 7, - en € 10, -.

 Fiets van de zaak  
 Bruto salaris  € 35.000, -
 Fiets  € 2.000, -
 Jaarlijkse bijtelling  € 140, -
 Belasting per jaar  € 59, -
 Belasting per maand  € 4,92, -

 

Fietsverzekering en onderhoud bij een e-bike van de zaak

Een e-bike moet worden onderhouden en als het even kan worden verzekerd. Een werkgever mag in 2019 tot € 82,- per kalenderjaar onbelast vergoeden voor reparaties, een extra slot, regenkleding, onderhoud. Hier bovenop mag de werkgever belastingvrij de fietsverzekering vergoeden. Een eis is dan wel dat u de e-bike gebruikt op meer dan de helft van het aantal dagen dat vanuit uw huis naar uw werk reist. Bij de nieuwe fietsregeling 2020 zijn de kosten van verzekering en onderhoud voor de werkgever.

De sleutel tot de E-bike

Wie een fiets least, is verlost van soms complexe boekhouding. Zo hoopt het kabinet meer forenzen op de fiets te krijgen. En Elan Bikes Support helpt daarbij een handje. Hoe? We werken enthousiast samen met bekende partners als de ANWB en Fietsflex om meer werknemers op de (elektrische) fiets te krijgen.

Om gebruik te kunnen maken moeten er afspraken gemaakt worden met uw werkgever. Deze afspraken kunnen vastgelegd worden in de cao, het bedrijfsreglement of het lease-reglement. Is er geen cao of bedrijfsreglement van toepassing, dan kunt u een individuele afspraak met de werkgever maken over de lease-regels/de lease-fiets. Laat in dat geval de gemaakte afspraken schriftelijk in uw arbeidsovereenkomst (of een aanvulling daarop) of lease-plan vastleggen. Zo is er voor beide partijen duidelijk wat er precies is afgesproken maar hoe werkt het leasen van een fiets op de zaak? Hiervoor zijn verschillenden mogelijkheden.

 

Hoe werkt het?

Uw werkgever kan de leasefiets op drie manieren aanbieden. Krijgt u uw e-bike via het werk? Dan betaalt u jaarlijks 7% bijtelling. Dit betekent dat u 7% van de waarde van de leasefiets bij uw inkomen optelt. Over dat bedrag betaalt u belasting. Uw voordeel kan oplopen tot 80% op de aanschafprijs van een e-bike.

In andere gevallen investeert zowel uw werkgever als u in de aanschaf van de e-bike. Het leasebedrag wordt in dit geval gedeeltelijk betaald door uw werkgever. U betaalt zelf ook een deel van het leasebedrag plus 7% bijtelling. Uw voordeel kan oplopen tot 50% op de aanschafprijs van een e-bike.

Soms wil uw werkgever de aanschaf van een e-bike alleen faciliteren. Dit doet u als werknemer door een gedeelte van het brutoloon in te ruilen tot het moment dat de fiets volledig is afbetaald door de werkgever. Uw voordeel kan in dit geval toch nog oplopen tot 40% op de aanschafprijs van een e-bike.

U kunt ook kiezen voor een renteloze lening bij uw werkgever en zo een e-bike kopen. De Belastingdienst verstrekt graag meer informatie over de ‘e-bike van de zaak’.

Werkkostenregeling
 

Naast de nieuwe fiscale regeling voor een leasefiets, kunt u ook blijven profiteren van het huidige fietsplan. Via de Werkkostenregeling valt een e-bike van de zaak binnen de vrije ruimte van de zogeheten WKR-regeling. Dit betekent voor uw werkgever dat er een vrije ruimte is van 1,2% van de fiscale loonsom. Dit bedrag mag de werkgever onbelast verstrekken aan werknemers.

De aanschaf van de fiets mag dan worden verrekend met het brutoloon, overuren of met vakantiedagen. Door deze verrekening ontvangen zowel de werknemer als werkgever belastingvoordeel. Uw werkgever bespaart op de sociale lasten, als werknemer kunt u een nieuwe e-bike aanschaffen met een korting tot 45%.

Onze tip: informeer naar het fietsbeleid op de zaak. Indien uw leasefiets eigendom blijft van de werkgever en alleen gebruikt wordt voor woon-werkverkeer, betaalt u hierover geen belasting.

Interesse?

Al met al voldoende reden om eens met uw werkgever om de tafel te gaan zitten om te praten over die lease-fiets. Heeft u nog geen idee over hoe u dit juist aanpakt dan geven wij alvast een paar goede aanleidingen. Werknemers zijn verlost van dagelijkse files. De parkeerdruk rond het bedrijf vermindert. Fietsen betekent ook dat écht een bijdrage wordt geleverd aan het milieu: minder autokilometers, minder uitlaatgassen. En nog belangrijker: werknemers komen elke dag fit en gezond binnen.

Tot snel!

Met vriendelijke groet

Evert Lans